Fă cadou 
un copăcel
Daruiește-ți ziua de naștere
logo-plantam-fapte-bune@2x

Vasile Calmațui - voluntar de la 13 ani

vasile_alearga_pentru_noi

Vasile este voluntar cu acte în regulă în cadrul Plantăm fapte bune în România. De mic a fost foarte activ, fapt pentru care la nici 6 ani îsi ducea deja ghiozdanul spre școală. Au urmat facultatea, proiectele personale, iar de 2 ani si jumătate s-a angajat inginer, dând astfel valoarea diplomei pe care începea sa se așeze praful. Acum 4 ani a început să alerge şi a descoperit cititul din plăcere, realizând că aceste două lucruri sunt calea sa spre a reuși.

  1. Când ai început să faci voluntariat?

Sunt voluntar de la 13 ani. După școală mergeam să ajut la restaurarea bisericii din sat. Eram foarte încântat de ceea ce făceam, erau sarcini ușoare cât și sarcini mai dificile pentru un copil de vârsta mea, cert este că abia așteptam terminarea orelor. Să stai la o vârstă fragedă lângă un pictor, chiar și să-i dai pensula, e mare lucru.

  1. Care crezi că sunt motivele pentru care românii se implică puţin în acţiuni de voluntariat?

Cred ca principala cauză este ceea ce s-a întâmplat înainte de `89, atunci când exista acel “voluntariat” forțat. Oamenii au nevoie de exemple, iar exemplele noastre au fost părinții plictisiți sau obosiți de “voluntariatul” forțat.

Voluntariatul este un mod distractiv și ușor  de a explora interesele și pasiunile, de a face lucruri noi învățând de la specialiștii dintr-un anumit domeniu, de a-ţi noi prieteni şi de a dezvolta abilități sociale și de comunicare. Făcând voluntariat poți schimba lumea.

  1. Sportul şi voluntariatul, ce au în comun?

Toate concursurile sportive, olimpiadele, campionatele majore sunt organizate şi cu ajutorul voluntarilor, însă acest aspect este puțin mediatizat. Din păcate, la astfel de evenimente, atenţia este îndreptată numai către sportivi. În cazul meu pasiunea pentru sport se completează cu cea pentru voluntariat.

  1. Care este rolul tău  în cadrul PFBRo?

Sunt în PFBRo din august 2015 şi sunt coordonator județean Dâmbovița, unde în 14 noiembrie am plantat 9000 de puieți cu ajutorul a 400 de voluntari. Încă de la începutul am urmărit să susţin inițiativa PFBRo prin participarea la evenimente sportive. Astfel, la toate competițiile la care am participat am transmis mesajul PFBRo, mesaj susținut și de alți prieteni.

Anul acesta, sub sloganul ”Alergă, înoată, pedalează tare, apoi vino la plantare!”, „Plantăm fapte bune în România”  a lansat sportivilor invitaţia de a ne susţine cauza și a participa la acţiunile de împădurire.

  1. Care sunt competițiile sportive la care participi ca susținător al inițiativei PFBRo?

Următoarea competiție la care susțin PFBRo este triatlonul de la Oradea. Este cea mai tare provocare la care voi participa și la care abia aștept să iau startul. Competiția va avea loc pe 25 iunie, iar eu voi participa la Individual Long Distance, probă ce cuprinde Înot - 3800 m, Ciclism - 180 km și Alergare - 42,2 km. Toate aceste probe sunt consecutive cu timp limită de 16 ore.

Pe 2 iulie voi merge la Swimathonul București să susțin echipa de înotători pentru că participanții au nevoie de sprijinul nostru. Vor urma câteva maratoane montane şi Maratonul Internaţional Bucureşti, eveniment la care, noi cei din echipa PFBRo dorim să avem alături cati mai multi susţinători.

  1. Care sunt obiectivele pe care ți le-ai stabilit la aceste competiții?

La început, scopul principal era să savurez cursa, o făceam pentru a-mi păstra un mod de viață sănătos și pentru a le arăta și altora că se poate.

La competițiile la care susțin PFBRo, satisfacția este și mai mare pentru că simt că nu alerg pentru mine ci pentru o cauză mult mai importantă, o cauză care are impact asupra mediului și asupra oamenilor din jurul meu. Pentru triatlonul de la Oradea, pe lângă faptul că vreau să mă surprind cu un timp bun, mi-am propus să adun fonduri pentru plantarea a 250 de puieți.

Fac acest lucru pentru copii, pentru noi, pentru un aer mai curat, pentru o Românie mai verde. Iar cei care doresc să mă susțină, pot dona accesând linkul de mai jos: http://plantamfaptebuneinromania.galantom.ro/vasilecalmatui1

  1. Ce mesaj ai transmite celor celor care doresc să te susțină și, implicit, să susțină cauza PFBRo, prin donații?

Vreau în primul rând să le transmit un mare MULŢUMESC celor care au donat deja, celor care susțin PFBRo și celor care sunt alături de mine și mă susțin zi de zi.

Mai mult decât atât, cred ca nu este nimic mai frumos decât să oferim din timpul, efortul sau banii noștri unei cauze mai mari decât noi. Copacii plantați vor crește, se vor transforma în păduri, care vor rămâne aici zeci chiar sute de ani,  pentru că România se va deștepta încet, încet și le vor lăsa să existe.

magnifiercrosschevron-down