Fă cadou 
un copăcel
Daruiește-ți ziua de naștere
logo-plantam-fapte-bune@2x

Pădurea JYSK – povestea merge mai departe, chiar și în pademie

Plantăm fapte bune în Româniaa continuat și anul acesta acțiunile de împădurire demarate alături de JYSK în 2017.

26.000 de puieți au prins rădăcini la Abrud în această toamnă, într-o zonă în care, fără împăduriri solul s-ar fi degradat treptat din cauza eroziunii pluviale.

Acțiunile din acest an au fost speciale, întrucât contextul generat de pandemia cu COVID-19 ne-a determinat să plantăm fără voluntari. Pe parcursul mai multor zile, puieții au prins rădăcini cu ajutorul zilierilor și al echipamentelor mecanizate.

Am plantat 20.000 de puieți de molid, 4.000 de puieți de brad și 2.000 de puieți de larice. Alegerea speciilor s-a realizat în conformitate cu prevederile amenajamentelor silvice în vigoare, acestea fiind specii care cresc în mod natural în zona de responsabilitate a Ocolului Silvic Abrud, care sunt bine adaptate condițiilor locale și contribuie la formarea de ecosisteme stabile.

“În ceea ce privește acest sezon de plantare nu au existat impedimente care să amâne sau să întrerupă munca zilierilor. Singurele greutăți, dacă le putem numi așa, sunt legate de efortul fizic susținut, luând in calcul faptul că plantarea este doar în zona montană, vremea rece, ploile, frigul, dar acestea sunt condițiile specifice unei plantări la munte“, a explicat Mihai Enescu, Inginer silvic Plantăm fapte bune în România.

„Ne-am dorit mult să participăm alături de colegi și de voluntari la o acțiune de plantare, așa cum am făcut-o în anii trecuți. Din păcate, anul acesta nu am putut fi prezenți pe teren, oricât ne-am dorit, din cauza restricțiilor generate de pandemie. Ne bucurăm că am reușit să continuăm tradiția de a planta în fiecare toamnă, chiar dacă am făcut-o în condiții diferite, și că, alături de Plantăm fapte bune în România, am dublat suprafața de teren împădurită anul trecut în zona Abrud. Acțiunile de împădurire au un dublu impact pozitiv pentru comunitățile din zonă, iar pădurile sunt importante atât din punct de vedere ecologic, cât și economic. Cum mineritul, ocupația tradițională a moților, nu mai este o opțiune, pădurile oferă o alternativă pentru turism, meșteșuguri tradiționale sau culesul fructelor de pădure. Așteptăm cu nerăbdare să putem merge alături de colegi când situația ne-o va permite și să vedem cum au evoluat puieții plantați. Iar anul viitor sperăm să fim din nou pe teren, gata de plantare”, spune Alex Bratu, Country Manager JYSK România și Bulgaria.

Terenurile pe care au avut loc acțiunile de împădurire însumează 6.5 hectare și  completează cele alte  6.5 hectare împădurite anul trecut.

Este patrulea an de colaborare cu retailerul JYSK. În primii doi ani am plantat 30.000 de puieți la Şotânga, în judeţul Dâmbovița, iar în următorii 52.000 de puieți la Vidra și Câmpeni, în județul Cluj și la Roșia Montană și Abrud în județul Alba.

Încheiem, așadar, un an în care rămânem cu nostalgia de a fi avut voluntarii la plantare, dar cu bucuria că am reușit să ne repectăm promisiunile față de mediu.

Vom urmări evoluția puieților cu ajutorul inginerilor silvici de la Plantăm fapte bune în România și de la Ocolul Silvic Abrud.

magnifiercrosschevron-down