Fă cadou 
un copăcel
Daruiește-ți ziua de naștere
logo-plantam-fapte-bune@2x

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și-a propus, în anul 2015, să susțină extinderea fondului forestier național cu peste 7.000 ha

normal_comunicat-de-presa-tinta-mmap-de-extindere-a-fondului-forestier-in-2015-peste-7-000-ha-55094b3ab9380

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și-a propus, în anul 2015, să susțină extinderea fondului forestier național cu peste 7.000 ha. Astfel, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, a semnat un protocol de colaborare, împreună cu Asociația Comunelor din România (ACOR) și inițiativele sociale ”Let’s Do It, Romania” și ”Plantăm fapte bune în România”.

Una dintre cele mai mari probleme de mediu din țara noastră continuă să rămână scăderea suprafețelor împădurite. Dacă, în situația tăierilor controlate, legislația în vigoare stabilește clar obligații de refacere a acestora, în cazul tăierilor ilegale efectele s-au acumulat, de la an la an, și se văd cu ochiul liber.

Așa cum am promis, odată cu declanșarea campaniei de primăvară, în Luna Pădurii, am dat startul unei ofensive care să ne readucă într-o situație normală: aceea în care suprafețele împădurite sau cele regenerate să depășească suprafețele exploatate forestier. Am canalizat eforturi bugetare și umane din sistem pentru descurajarea până la stopare a defrișărilor ilegale. Suntem în punctul în care prin funcționarea Radarului Pădurii am depistat, în mai mult de 25% dintre cazurile semnalate, transporturi ilegale de lemn. Pe de altă parte, suntem în punctul în care ne-am propus să triplăm media anuală de creștere a suprafețelor pădurilor din România, situată până acum la sub 2.000 ha pe an”, a precizat ministrul Grațiela Gavrilescu, la semnarea documentului.

Protocolul prevede că MMAP, prin Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA, pune la dispoziție 2 milioane de puieți forestieri, care urmează să fie plantați pe terenuri situate în afara fondului forestier național, în cele două campanii de plantare din primăvară și toamnă. La rândul său, Asociația Comunelor din România va solicita primăriilor membre să identifice și să pună la dispoziție terenurile care urmează să fie împădurite cu sprijinul voluntarilor ONG-urilor semnatare.

Un vechi proverb chinezesc spune: «Dacă te gândești la anul următor, însămânțează pământul; dacă te gândești la următorii zece ani, plantează copaci». Fie și numai plecând de la acest proverb, noi, primarii comunelor, avem obligația de a depune tot efortul pentru ca acest izvor de sănătate și bogăție să crească de la an la an. Fără a putea arăta unde sunt plantați arborii din timpul mandatului primarului, înseamnă că degeaba a fost ales”, a declarat președintele A.C.O.R, Emil Drăghici.

”Suntem o inițiativă națională de împădurire pe bază de voluntariat, intrată în al 5-lea an de acțiuni. Anul acesta, vom planta 500.000 arbori la nivel național. Ne bucură că planurile noastre se împletesc atât de bine cu cele ale Ministerului Mediului și considerăm că parteneriatul are loc la momentul potrivit”, a declarat Liana Buzea, fondator ”Plantăm fapte bune în România”.

La rândul său, Directorul Executiv ”Let’s Do It, Romania” Andrei Coșuleanu, a precizat: "Ne bucurăm să fim parte dintr-un proiect ambițios, organizat de Ministerului Mediului. Vom invita cei peste 1.000.000 de voluntari care au participat în proiectele Let's Do it Romania să se implice în acest proiect. Voluntariatul trebuie să devină un stil de viață pentru țara noastră".

Ținta asumată de MMAP de extindere a fondului național forestier este susținută și de Fondul de Mediu, prin lansarea unui Program în valoare de 150 milioane lei, sumă din care se poate asigura finanțarea împăduririi pentru cca. 4.000 ha.

Trebuie să împădurim acolo unde pădurea nu este un plus pentru comunități ci un minus care se resimte în viața acestora. În consecință, prin Programul pe care îl vom lansa prin AFM, prioritate vor avea zonele care înregistrează deficit de pădure. Totodată, Programul este conceput de așa manieră încât vom deconta și cheltuieli de întreținere și pază a suprafețelor împădurite, pentru a avea garanția atingerii maturității acestora”, a mai spus ministrul Grațiela Gavrilescu.

Precizăm că, în România, aproximativ 10 județe înregistrează suprafețe de pădure sub 10% din suprafață. Mai mult decât atât, în Călărași, Teleorman, Brăila, Constanța și Ialomița suprafețele împădurite abia ating 5% din suprafața totală.

Administrația Fondului pentru Mediu va asigura finanțarea în continuare a proiectelor de împăduriri încheiate în anii anteriori, respectiv 385 ha împăduriri, 226 ha completări curente și 48 ha refacerea plantațiilor afectate de calamități.

De asemenea, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor finanțează lucrări de împădurire pe terenuri degradate devenite inapte pentru agricultură, dar care pot fi puse în valoare prin împădurire. În acest scop, pentru anul 2015 s-au alocat 2 milioane lei de la bugetul de stat și 25,5 milioane lei din fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică.

Tot pentru anul 2015, MMAP finanțează, cu suma de 36,3 milioane de lei, realizarea a 1111 ha de perdele forestiere de-a lungul drumurilor naționale stabilite de CNADNR.

Conservarea pădurilor din România trebuie abordată prin planuri pe termen lung, nu de la un an la altul. De aceea, în perioada 2015-2016 vom realiza un studiu pentru identificarea la nivel național a tuturor terenurilor degradate apte pentru a fi împădurite, studiu care va sta la baza unui Program multianual de împăduriri”, a conchis Grațiela Gavrilescu.

magnifiercrosschevron-down