Recent, inițiativa „Plantăm fapte bune în România” a primit contestații din partea unui biolog, domnul Mátis Attila, referitor la plantația Viișoara din județul Cluj. Contestația viza atât amplasamentul în sine (ca fiind în proximitatea unui sit NATURA 2000) cât și a speciilor de arbori recomandate de inginerul silvic (în acest caz salcâmul exclusiv). Ulterior, această contestație s-a extins pe toate plantațiile noastre, mai exact a fost răspândit mesajul că plantațiile ar avea această specie, considerată una invazivă. A mai fost contestată recomandarea noastră (în infograficul prezentat aici: www.plantamfaptebune.ro/media privind arealul speciilor de arbori, printre care se regăsesc și salcâmul și glădița).
Poziția echipei noastre este următoarea:
1). Referitor la plantația Viișoara, în urma verificărilor am constatat în primul rând că terenul respectiv nu era degrevat de sarcini. Mai precis, terenul figura pe lista de subvenționări agricole din partea APIA. Mai mult, terenul este în imediata apropiere de reservația naturală Dealul cu Fluturi, ca atare noi, organizatorii, am sistat această acțiune. Intenția și scopul proiectului nu este nicidecum de a încălca legea sau de a efectua acțiuni care să dăuneze mediului înconjurător.
2). Referitor la infograficul prezent pe pagina noastră, precizăm că el a fost realizat pe baza Manualului de dendrologie ai cărui autori sunt Șofletea Niculae și Curtu Lucian, editura pentru Viață, an apariție 2007
(http://toread.bjbraila.ro/opac/bibliographic_view/26889;jsessionid=D197CA90AD3B4CF0E7FB0C91028D969D)
3). Referitor la utilizarea speciilor salcâm și glădiță pe plantațiile noastre, precizăm următoarele:
proiectul este realizat în parteneriat cu Ministerul Mediului și R.N.P. - ROMSILVA
speciile pentru fiecare plantație confirmată oficial au fost recomandate de către ingineri silvici care au fost prezenți la teren, au evaluat condițiile microstaționale și, în conformitate cu normele silvice, au recomandat diferite compoziții. din cei 223.000 puieți care se vor planta mâine pe plantațiile „Plantăm fapte bune în România” aproximativ jumătate sunt specii de salcâm și glădiță. Ca atare, pentru această contestație primită din partea domnului biolog, avem opinia inginerilor silivici implicați concret în proiect:
„In literatura de specialitate silvica (dar si din practica) salcamul (specie exotica) nu este considerat specie invaziva chiar daca se regenereaza extrem de usor din drajoni si lastari prin comparatie cu specii cu adevarat invazive precum frasinul, paltinul, artarul sau amorfa care se inmultesc foarte rapid prin samanta.
Salcamul este recomandat pentru ameliorare unor terenuri degradate, impadurirea nisipurilor continentale, substituirea unor arborete slab productive, chiar si pentru substituirea stejeretelor de silvostepa. Eliminarea salcamului nu poate fi justificata doar de faptul ca este specie exotica. Pentru aceasta actiune propunerile noastre de impadurire au fost in concordanta cu conditiile stationale si ecologia speciilor. Gladita suporta foarte bine terenurile saraturate, nisipoase sau grele, excesul de umiditate si poate fi instalata acolo unde speciile valoroase nu se potinstala si dezvolta. Primariile au pus la dispozitie terenurile inapte cultivatiilor agricole, si chiar terenuri. degradate dar care se pot ameliora prin impadurire. In cazul parcurilor, da, plantam tei, stejari, specii exotica...”