Fă cadou 
un copăcel
Daruiește-ți ziua de naștere
logo-plantam-fapte-bune@2x

Am plantat fapte bune şi în judeţul Călăraşi

colaj ulmu


A fost cea mai mare acţiune de împădurire cu voluntari din ţara noastră. Mii de oameni au muncit cot la cot în mai multe judeţe din ţară, în cadrul proiectului desfăşurat pe 14 noiemnrie de "Plantăm fapte bune în România". Copii, militari, jandarmi, localinici, voluntari din toate colţurile ţării, dar şi corporatişti au plantat sâmbătă.

În judeţul Călăraşi, voluntarii au acţionat în două localităţi, Ulmu şi Jegălia.

La Ulmu, au  fost plantaţi 25.000 de puieţi de salcâm pe o suprafaţă de 5 hectare, prin implicarea a 750 de voluntari.

“Plantatia din comuna Ulmu a fost una dintre cele mai mari plantaţii la nivel naţional din cadrul proiectului “Plantăm fapte bune în România”. Cei 750 de voluntari au provenit din peste 20 de companii din Bucureşti şi au dat dovadă de o reală motivaţie în a contribui la protejarea mediului înconjurător prin creerea acestei bariere naturale împotriva vântului şi a eroziunii prezente în zonă. Acţiunea a fost o reuşită şi datorită Primăriei comunei Ulmu, din partea careia am beneficiat de tot suportul necesar în pregătirea şi derularea plantării. Din partea Directiei Silvice Călăraşi am beneficiat de instructajul tehnic de plantare precum şi de supravegherea modului de plantare”, a declarat Viorel Lăcătuş, coordonatorul judeţean al acţiunii.

La Jegălia, 120 de voluntari, printre care şi localnici, pompieri şi jandarmi au plantat 6.000 de puieţi de salcie şi salcâm. Diferenţa de 1.300 de puieţi neplantaţi a fost acoperită, două zile mai târziu de către Primăria locală. Pădurea ce va creşte în câtiva ani este cu atât mai importantă cu cât zona este inundabilă, din cauza braţului Dunării care curge în apropiere.

Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a fost partenerul instituţional al acestui demers. R.N.P. - ROMSILVA a furnizat gratuit puieții necesari împăduririi și asistență de specialitate pe plantațiile oficiale ale proiectului.

La nivel local, partenerii instituţionali au fost: Primăriile şi Consiliile locale Ulmu şi Jegălia, Direcţia Silvică şi Jandarmeria din Călăraşi.

Sponsori naţionali au fost Unicredit Bank, Arval şi Dedeman.

Rezultatele parţiale ale acţiunii din 14 noiembrie sunt următoarele: 9.000 de voluntari, 155.300 de puieţi plantaţi în afara fondului forestier. O parte din primăriile localităților cu puieți neplantați și-au asumat finalizarea plantării acestora. 67.700 puieți au rămas neplantați în ziua oficială. Alături de eforturile de împădurire cu voluntari din România, se adaugă munca celor 400 de voluntari din Republica Moldova, care în Chișinău – localitatea Bubuieci au plantat 10.000 puieți pe 5 hectare. Tot pe 14 noiembrie au avut loc si acțiuni independente. Din partea Ministerului Mediului, prin intermediul R.N.P. – ROMSILVA urmează să confirmăm cei 815.000 puieți anunțați a fi plantați în același timp cu voluntarii, pe 163 hectare aflate în fond forestier.

Albumul foto al acțiunii este disponibil pe pagina PFBRo pe Facebook. Pot fi găsite imagini și alte materiale din timpul acțiunii de împădurire de pe 14 noiembrie căutând   #plantamfaptebune .

magnifiercrosschevron-down