Fă cadou 
un copăcel
Daruiește-ți ziua de naștere
logo-plantam-fapte-bune@2x

A fost mobilizare generală la Peştera

Pestera1


50.000 de puieţi au răsădit sâmbătă la Peştera, în judeţul Constanţa, prin munca depusă de voluntarii care au răspuns apelului pe care „Plantăm fapte bune în România” l-a realizat prin campania „Plantăm! Îngrijim! Împădurim!”.

Astfel, 700 de voluntari, prin care care 75 de militari americani de la de la Mihail Kogălniceanu, 40 de studenți străini ai Universității Ovidius, 30 elevi ai Colegiului Naţional Mihai Eminescu din Constanţa, zeci de jandarmi și cercetași, au plantat pentru un viitor mai verde. Acţiunea a avut loc la intrarea în comuna Peștera, pe marginea drumului județean 222. Când vor ajunge la maturitate, aceștia vor fi adevărate bariere împotriva viscolului care vor proteja șoseau. Efectul acțiunii de astăzi nu se va vedea în iarna 2015 – 2016, ci abia peste 2-3 ani atunci când pomișorii de glădiţă vor proteja drumul de troiene, iar ambulanțele sau mașinile pompierilor militari vor ajunge la destinație mai uşor.

„Peste 700 de oameni au arătat ce înseamnă implicarea civică plantând în timp record 50.000 de puieţi, în beneficiul naturii şi al comunităţii din Peştera. Peste ani aceşti oameni se pot mândri că au ajutat în mod real la protejarea drumului care leagă comuna de principalele oraşe din judeţ, şi poate şi datorită lor se vor putea salva vieţi. Plantăm Fapte Bune în România face mult mai mult decât o plantare, schimbă mentalităţi!”,  a declarat Cosmin Bârzan coordonator judeţean Constanţa.

Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a fost partenerul instituţional al acestui demers. R.N.P. - ROMSILVA a furnizat gratuit puieții necesari împăduririi și asistență de specialitate pe plantațiile oficiale ale proiectului.

La nivel local, partenerii instituţionali au fost: Primăria şi consiliul local Peştera, Black Sea Rotational Force Mihail Kogălniceanu, Universitatea Ovidius Constanţa - Facultatea de Litere, Cercetaşii marini, ISU "Dobrogea", Inspectoratul Judeţean al Jandarmeriei Constanţa, Gruparea mobilă de Jandarmi "Tomis" şi Crucea Roşie.

Sponsori naţionali au fost Unicredit Bank, Arval, Dedeman, Fan Courier şi, iar partener local Gremlin Computer, care a sponsorizat cu un autocar si un autoturism (pentru 2 zile).

Rezultatele parţiale ale acţiunii din 14 noiembrie sunt următoarele: 9.000 de voluntari, 155.300 de puieţi plantaţi în afara fondului forestier. O parte din primăriile localităților cu puieți neplantați și-au asumat finalizarea plantării acestora. 67.700 puieți au rămas neplantați în ziua oficială.  Alături de eforturile de împădurire cu voluntari din România, se adaugă munca celor 400 de voluntari din Republica Moldova, care în Chișinău – localitatea Bubuieci au plantat 10.000 puieți pe 5 hectare. Tot pe 14 noiembrie au avut loc si acțiuni independente. Din partea Ministerului Mediului, prin intermediul R.N.P. – ROMSILVA urmează să conformăm cei 815.000 puieți anunțați a fi plantați în același timp cu voluntarii, pe 163 hectare aflate în fond forestier.

Albumul foto al acțiunii este disponibil pe pagina PFBRo pe Facebook. Pot fi găsite imagini și alte materiale din timpul acțiunii de împădurire de pe 14 noiembrie căutând   #plantamfaptebune .

 


magnifiercrosschevron-down