Începând cu 14 noiembrie a.c., „Plantăm fapte bune în România” - inițiativă națională de împădurire pe bază de voluntariat, va deschide cea mai mare acțiune de împădurire din țara noastră: 21 de județe vor demara împădurirea simultană cu 1.000.000 de copăcei pe terenuri publice neproductive. Aceștia vor fi îngrijiţi pe o perioadă de mai mulți ani, până la atingerea maturității.
Sub sloganul „Plantăm! Îngrijim! Împădurim!”, echipa de proiect oferă tuturor celor interesați cadrul în care să cunoască pașii prin care o pădure ajunge la stadiul de maturitate și totodată să contribuie la creșterea suprafeței împădurite a țării prin plantarea unei păduri în județul propriu.
Acest demers amplu este inițiat de Asociația EcoAssist din București, alături de 5 organizații non-guvernamentale de protecția mediului din România și are drept Partener Instituțional Principal Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. R.N.P. ROMSILVA va furniza gratuit puieții necesari realizării acestei acţiuni și asistență de specialitate pe toate plantațiile pe care voluntarii se vor implica.
Inițiativa se află încă din anul 2013 sub auspiciile Înaltului Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României, fapt ce atestă dedicarea și calitatea muncii tuturor membrilor și partenerilor implicați în inițiativă.
„Împădurirea națională este un vis pe care începând cu anul acesta ni-l îndeplinim! Ne dorim să ajutăm românii să conștientizeze etapele prin care trece o pădure până ajunge la maturitate, beneficiile pe care le are pădurea matură pentru mediu și om şi urmărim să-i și implicăm concret și palpabil în acest demers care contribuie la creșterea suprafeței împădurite a României!” a declarat Liana Buzea, fondatorul inițiativei „Plantăm fapte bune în România”.
Lista celor minimum 21 de județe în care românii pot contribui începând cu acest an la împădurire poate fi studiată la adresa: http://plantamfaptebune.ro/impaduriri/. Aici se poate urmări evoluția confirmării primăriilor interesate de colaborarea cu inițiativa „Plantăm fapte bune în România”.
Cei interesați să participe în calitate de voluntari sunt rugați să se înscrie exclusiv pe platforma online construită în parteneriat cu Komunomo. Platforma va fi disponibilă curând pe website-ul www.plantamfaptebune.ro și va facilita organizarea transparentă a unui număr foarte mare de participanți răspândiți pe întreg teritoriul țării.
Cei interesați să se implice în organizarea din aceste județe pot contacta echipa de proiect pe adresa [email protected] cu recomandări de:
Echipa „Plantăm fapte bune în România” promovează cauza pădurilor, sub orice formă. Astfel, românii pot să se implice fie la organizarea plantațiilor oficiale ale proiectului „Plantăm fapte bune în România”, fie prin organizarea unor acțiuni independente (pe terenuri aflate în incinta școlilor, grădinițelor, spațiilor din jurul blocurilor de apartamente sau altor spații virane de interes pentru comunitățile locale), fie prin implicarea în proiecte de împădurire ale altor organizaţii care se desfășoară mai aproape de ei.
De asemenea, echipa „Plantăm fapte bune în România” primește colegi, colaboratori, parteneri și oferă informații utile privind organizarea propriei plantații, pe adresa: [email protected]
Împreună „Plantăm! Îngrijim! Împădurim!”