12.800 de puieţi au răsărit sâmbătă la Rojiște și Grecești, în judeţul Dolj, prin munca depusă de voluntarii care au răspuns apelului pe care „Plantăm fapte bune în România” l-a realizat prin campania „Plantăm! Îngrijim! Împădurim!”.
Astfel, 600 de voluntari au plantat pentru un viitor mai verde. Chiar dacă efectul acțiunii se va vedea în timp, știm că la Grecești am redus riscul de alunecări în zonă, în vreme ce la Rojiște au fost create parazăpezi de protecție, prin realizarea unei perdele de protecție pe DN 55, până la Tâmburești. Alți 3.500 de copăcei vor fi plantați, în aceste zile, de Consiliul Local Grecești.
„Am arătat că se poate. Am plantat păduri de copaci și păduri de suflet, deopotrivă. Faptele bune nu vor rămâne fără rezultate bune, nu doar pentru cei implicați în acțiune, ci pentru întreaga omenire, nu doar pentru prezent, ci și pentru generațiile viitoare. Împreună am demonstrat că ne pasă și am început schimbarea în bine.”, a declarat Marlena Melinescu, coordonatorul proiectului în județul Dolj.
Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a fost partenerul instituţional al acestui demers. R.N.P. - ROMSILVA a furnizat gratuit puieții necesari împăduririi, precum și asistență de specialitate pe plantațiile oficiale ale proiectului.
La nivel local, activitatea a fost coordonată de Asociația “Creștini”, alături de care s-au aflat Direcția Silvică Dolj, Crucea Roșie Dolj, Inspectoratul de Jandarmi Județean Dolj, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Oltenia” Dolj, Facultatea de Agricultură și Horticultură, Societatea Studenților Mediciniști din Craiova, Școala Postliceală Ecologică Sfântul Ștefan, Școala Gimnazială Mircea Eliade și Școala Gimnazială Coșoveni.
Sponsori naţionali au fost Unicredit Bank, Arval, Dedeman și Fan Courier .
Rezultatele parţiale ale acţiunii din 14 noiembrie sunt următoarele: 9.000 de voluntari și 151.000 de puieţi plantaţi în afara fondului forestier. Alături de eforturile de împădurire cu voluntari din România, se adaugă munca a peste 400 de voluntari din Republica Moldova, care, în Chișinău – localitatea Bubuieci, au plantat 10.000 puieți pe 5 hectare. Tot pe 14 noiembrie, au avut loc si acțiuni independente. Din partea Ministerului Mediului, prin intermediul R.N.P. – ROMSILVA, urmează să conformăm cei 815.000 puieți anunțați a fi plantați, în același timp cu acțiunea de voluntariat, pe 163 hectare aflate în fond forestier.
Albumul foto al acțiunii este disponibil pe pagina PFBRo pe Facebook. Pot fi găsite imagini și alte materiale din timpul acțiunii de împădurire de pe 14 noiembrie căutând #plantamfaptebune .