Când ajunge brăduțul / molidul acasă, pune-l într-un garaj, într-o magazie sau balcon închis. Pentru a se obișnui cu aerul mai cald!
Apoi, ține-l într-un loc răcoros și udă-l cu un 1 litru de apă pe zi. Frecvența de udare poate fi de la zilnic până la 2 – 3 ori pe săptămână. Faci asta în funcție de temperatura camerei în care este amplasat.
Brăduțul / molid trebuie ținut departe de sursele de căldură și preferabil la o temperatură rezonabilă pe perioada cât e împodobit (o temperatură peste 23 grade nu este recomandată).Într-o zonă răcoroasă a casei, ideal departe de sursele de căldură (calorifer, aerotermă, sobă, șemineu etc.)
Pentru o udare optimă trebuie urmărit cât de umed este pământul din jurul rădăcinii, iar udarea să se facă în funcție de aceasta (pământul din ghiveci nu trebuie laăsat să se usuce). Udarea se face în jurul trunchiului, iar vasul în care este brăduțul / molidul trebuie să aibă găuri și o farfurie mare pentru scurgerea apei în exces.
Dacă vrem să-l împodobim cu ornamente electrice, este recomandat să le alegem pe cele care au puterea de încălzire cât mai redusă. Deci căldura lor să nu ducă la deteriorarea sau chiar moartea brăduțului / molidului.
Nu este recomandat să ții brăduțul / molidul mai mult de 10 zile în casă.
După ce îl despodobești, mută-l timp de două zile într-o încăpere cu temperatura mai scăzută decât în casă (acolo unde l-ai ținut când l-ai adus acasă prima oară). După acele două zile, îl poți scoate afară, în aerul liber.
Dacă nu este îngheț, plantează brăduțul / molidul în pământ chiar atunci. Dacă este îngheț, lasă-l în ghiveci până trece gerul, dar protejează-i rădăcina / ghiveciul de îngheț. Protejarea rădpcinilor se face învelind ghiveciul cu o rogojină, un geotextil sau o folie de plastic înfășurată de câteva ori în jurul ghiveciului. Poți folosi și cârpe. Instrucțiuni pe scurt găsești aici:
În condițiile ideale, brăduțul / molidul crește la deal sau la munte. Pentru că îi place umbra, este indicat să fie plantat la un loc cu expunere nordică sau nord – estică. Se poate pune și la umbra altor arbori, important este cala amiază, când soarele este cel mai puternic, să nu bată razele direct pe brăduț / molid. Aici ai câteva sugestii de regiuni propice de plantat în țară: infografic_hartă.
Dacă suntem hotărâți să avem un brad / molid viu de Crăciun, este bine să ne facem un plan legat de plantarea lui încă dinainte de începerea înghețurilor. Util este să-i pregătim locul în care îl vom replanta.
Groapa de plantare trebuie să fie de două ori mai lată şi de două ori mai mare decât circumferința rădăcinilor. Să turnăm apă în groapa pregătită. Dacă după douăsprezece ore apa nu se absoarbe în pământ, trebuie să mai adâncim puțin groapa până când apa dispare. Groapa gata pregătită se recomandă să fie umplută cu paie pentru protejarea înghețurilor și acoperită cu o scândură, pentru a evita eventualele accidente. Este bine ca pământul extras din groapă să-l ținem într-un loc ferit de îngheț, până când replantăm bradul.
Înainte de replantare, brăduțul / molidul trebuie reclimatizat. Așa că, este recomandat să-l ții într-un garaj / magazie / balcon închis până într-o zi mai călduroasă de iarnă și să ai grijă ca rădăcina să nu-i înghețe. Ideal, în locul în care l-ai ținut atunci când l-ai adus acasă. Îndepărteaza paiele din groapa pregătită pentru replantare, îndepărtează sacul de pe rădăcină, introdu rădăcina în groapă și acoperă cu pământul scos în prealabil. Bradul / molidul replantat trebuie udat la început cât mai des ca să i se prindă rădăcina.
Important! Poți include și nisip în pământul în care plantezi brăduțul (proporție de 50%). Rolul lui este să țină umiditatea la rădăcini. El se pune la baza gropii, apoi peste rădăcin în amestec cu pământ. Este esențial să pui la final un strat de pământ pur.