Fă cadou 
un copăcel
Daruiește-ți ziua de naștere
logo-plantam-fapte-bune@2x

Profil de voluntar: Alex Ilie

AlexIlie 

1. De ce ai ales să te implici într-o astfel de activitate dedicată mediului înconjurător?

Nu ştiu dacă se trage de la drumeţiile pe munte sau mi-a rămas ceva în subconştient de la desenele cu Captain Planet din copilărie. Oricum îmi place foarte mult natura sălbatică, neschimbată de om şi îmi dau seama cât de fragilă e şi cât de mult a fost stricată pe alocuri de noi. Ştiu că modul nostru de viaţă modern, chiar eco fiind, alterează mediul înconjurător. De aceea vreau să dau ceva înapoi, vreau să refac ceva ce am stricat. Să ţinem minte că Pământul nu il moştenim de la părinţi, ci îl împrumutăm de la copii.

2. Care a fost momentul-cheie în care ai simţit că trebuie să iei parte la o acţiune Plantăm fapte bune în România?

Eram în căutarea unei organizaţii pentru a participa la acţiuni eco împreună cu colegii de serviciu. O colegă a făcut un (re)search şi a venit cu un shortlist din care a fost selectat PFBRo şi nu ne pare rău. Asta se întampla acum 2 ani. Aşa încat nu a fost un “moment-cheie” ci o “inspiraţie-de-moment”.

3. Care este opinia ta vizavi de puterea exemplului? A funcţionat sau funcţioneaza în cazul tău?

Am un exemplu concret în care cred că am reuşit ceva. La serviciu am venit cu ideea de a recicla gunoiul produs. Au fost cumpărate coşuri colorate, am lipit instrucţiuni pe ele şi am militat pentru folosirea lor, încercând în acelaşi timp să îi conving că firmele care colecteaza reciclabile în oraş chiar sunt serioase şi nu le aruncă la groapa de gunoi.

La început mai uitau să le separe, le mai atrăgeam atenţia, le mai separam eu din coşul de gunoi (fapt pentru care acum mi se mai zice ‘ursul gunoier’ sau REBU J ), dar acum sunt mândru de ei că separă tot, iar unii fac asta şi acasă.

4.  Descrie în câteva cuvinte în ce constă efectiv implicarea în acţiunile PFBRo.

Am fost şi mă strădui să fiu în continuare persoana de contact între PFBRo şi firma la care lucrez sau prietenii mei. Încerc să strâng voluntari pentru acţiunile întreprinse de PFBRo.

5.  Consideri că eşti o persoană care reuşeşte să-i mobilizeze pe cei din jur? Cum?

Este destul de greu să convingi pe cineva să-şi rupă din timpul liber pentru a veni la o campanie socială. În general, voluntarii au fost oameni care voiau să participe la astfel de acţiuni dar nu au avut ocazia sau mijloacele. În medie am reusit să mobilizez 10 – 15% din oamenii pe care îi invitam, deci nu consider că mişc masele. Metoda folosită de mine pentru mobilizarea voluntarilor implică asocierea cu o organizaţie serioasă (aduc argumente) şi dovezi ale reuşitelor acţiunilor precedente.

6. Ce sentimente te încearcă atunci când eşti în exerciţiul funcţiuni ca ‘plantator de fapte bune’?

a. Dezamăgire că nu am reuşit să atrag mai mulţi oameni

b. Admiraţie pentru participanţi

c. Speranţa că eforturile nu rămân fără rezultat.

 7. Ce te-a determinat să alegi proiectul Plantam Fapte Bune în Romania în detrimentul altor proiecte cu vocaţie asemănătoare? Care consideri că este valoarea adaugată pe care o aduce proiectul acestui sector de activitate?

Înainte de PFBRo am colaborat cu altă organizaţie care organiza acţiuni de împădurire. Nu au reuşit însă să mă convingă că banii pe care îi plăteam pentru participare erau folosiţi la acţiuni de îngrijire a pădurii, aşa cum se susţinea. Asta din cauză că lunar eram în trecere pe lângă locul de plantare şi mult timp buruienile erau mai mari decât puieţii.

La PFBRo am văzut ca poţi să contribui fie prin muncă, fie prin bani, ceea ce-mi dă sentimentul că scopul acţiunilor nu sunt banii. În al doilea rând sunt foarte mulţumit de faptul că PFBRo se ocupă mai pe larg de protejarea mediului, prin harta despăduririlor, prin acţiunile de ‘hăituire’ a tăietorilor ilegali, prin parteneriatele cu autorităţile locale, prin colaborările cu penitenciarele. Asta este ceea ce îmi place la PFBRo şi cât timp se fac aceste lucruri, voi fi aproape de ei.

8. Descrie într-o frază iniţiativa PFBRo din care să reiasă cel mai pregnant element de personalitate al proiectului.

PFBRo este un proiect complex de mediu ce luptă pe mai multe fronturi: mobilizarea voluntarilor, educarea tinerilor, implicarea autoritaţilor locale, acţiuni judiciare.

 9. Ce exemplu de reuşită ai din cadrul acţiunilor întreprinse de PFBRo din momentul implicării  în proiect şi până în prezent ?

Am fost într-o toamnă la Tigveni, Argeș, să plantăm pe un deal ce se prăvălea peste drumul județean. Parcă săpam în piatră, atât de tare era pământul. Nu credeam că se va prinde ceva. Am revenit la completări în primăvară și mare ne-a fost bucuria când am văzut că majoritatea puieților noștrii aveau muguri ! O fi fost noroc, o fi fost expertiza solului, nu știu, dar PFBRo a reușit să mai prindă o pădurice.

10. Pe final, un mesaj către cei care ar dori să se implice în Plantăm fapte bune în România…

Pierdeți o zi din timpul liber, câștigați o zi în natură, înconjurați de oameni buni care se gândesc la viitor !

magnifiercrosschevron-down