Începând cu anul 2011 Codul Silvic, legea nr. 46 / 2008 - Biblia sectorului forestier, se află într-o permanentă dezbatere ce ține capul de afiș pe holurile ministerului, parlamentului, în mediul academic, non-guvernamental, întreg sectorul forestier și în mass media. Se așteaptă în zadar soluționarea problemelor din silvicultura românească, fiind evident că această inițiativă apare și dispare fără ca politicienii să îndrăznească o soluție atât de necesară.
După ce a fost aprobat de Senat, de comisiile de silvicultură și de mediu din cadrul Camerei Deputaților, proiectul de modificare a Codului Silvic PLx nr. 436 / 2014 era inclus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților azi 30 septembrie. Aceasta ar fi fost ultima reunire a plenului Camerei Deputaților până la vacanța electorală. Cu toate acestea, în urma eforturilor de lobby ale organizațiilor non-guvernamentale din ultimile zile, avem în prezent confirmarea că votarea în plen a acestui proiect de modificare a Codului Silvic va fi amânată până la finalizarea campaniei electorale.
Câteva întrebări fără răspuns:
În acest context este de prisos să mai punem întrebări de ce nu sunt soluționate nevoile de conservare a biodiversității pe care prezentul proiect de modificare a Codului Silvic (PLx nr. 436 / 2014) le aducea. (spre exemplu: modificările articolului 26 ar fi cuprins ca autorizațiile de exploatare a lemnului să cuprindă obligații referitoare la respectarea măsurilor de conserare și monitorizare a biodiversității; înființarea catalogului pădurilor virgine și cvasivirgine din România; conservarea la nivel de peisaj forestier; conservarea lemnului mort).
Atitudinea parlamentarilor din România este profund condamnabilă pentru că nu au găsit de cuviință să soluționeze aceste problemele prioritare pentru bunăstarea comunităților locale. Solicităm ca acest proiect de modificare a Codului Silvic să fie luat în discuție și să evităm ca la revenirea din campania electorală să găsim aprobat în pripă un proiect de modificare a Codului Silvic care să accentueze problemele cu care deja se confruntă sectorul forestier. (după alegeri nemaifiind presiunea opiniei publice, ne putem aștepta la orice variantă).