Harta taierilor de paduri

Harta taierilor de paduri este un inventar virtual “open source” al padurilor din Romania, realizata in cadrul “Plantam fapte bune in Romania” – initiativa nationala de impadurire pe baza de voluntariat. Aceasta este prima intiativa a unui ONG din Romania care îsi propune sa ofere o imagine de ansamblu a taierilor de paduri (legale si ilegale) cu transpunere pe imagini satelitare, transparenta si acces acordat publicului larg. Aplicatia mobila impreuna cu site-ul harta.plantamfaptebune.ro permit oricui sa raporteze din teren o taiere de padure sau o plantatie noua.

Acesta este un instrument de lucru al initiativei „Plantam fapte bune in Romania!”, dar si un instrument de informare extrem de util in acest moment in tara noastra. Construim acest instrument in contextul in care se fac curent taieri de paduri, legal dar si ilegal, pe proprietati publice sau private si, cel mai important, fara o monitorizare centralizata asupra suprafetelor si arborilor taiati. Asadar, rolul hartii este cel de a prezenta nivelul de ansamblu al padurilor din tara dar si de a suplini lipsa unui instrument de urmarire a masei lemnoase, centralizat, controlat si accesibil public (transparent).

Harta taierilor de paduri ne permite sa implicam societatea noastra in adresarea catre autoritati a unor cazuri concrete in vederea identificarii legalitatii taierilor de paduri si aplicarii legislatiei.


ilustratie-aplicatie-2


Unul dintre obiectivele initiativei noastre este realizarea unei harti a taierilor de paduri din tara. Pentru a avea o imagine clara asupra taierilor de padure, ne-am propus realizarea unui instrument pe baza tehnologiilor open source (Google Maps si Google Earth), care sa ne permita realizarea unei situatii la nivel national. O aplicatie online care sa mobilizeze publicul larg sa raporteze taierile de păduri, fie pe baza imaginilor din satelit, fie pe baza pozelor facute in situ.

Aceasta este o aplicatie online gratuita, in care pot fi raportate taierile de paduri din Romania utilizand imaginile din satelit disponibilie pe Google Maps sau inregistrand coordonatele GPS si fotografii de la locul taierii. Aplicatia este unica in lume, codul-sursa urmand a fi exportat catre alte state care se confrunta cu probleme de management durabil al padurilor.

Pe parcursul anului 2012 se vor raporta pe harta taieri de paduri, iar în 2013 se va verifica legalitatea acestora de catre echipa de organizatori. In acest punct trebuie precizat faptul ca harta, avand la baza imagini din satelit, nu va putea indica daca taierile raportate sunt autorizate sau nu, sau daca terenurile de pe care s-a taiat sunt publice sau private. Acest lucru va putea fi aflat numai dupa ce vor fi fost verificate informatiile introduse pe harta.

Scopul pe termen lung al acestei aplicatii este introducerea padurilor Romaniei in sistem GIS (Geographic Information System). Un astfel de sistem va permite un management forestier profesionist, transparent si responsabil. Se va putea face evaluarea cantitativa si calitativa a padurilor tarii noastre, iar informatiile vor fi accesibile tuturor in timp util.

Autoritatile, proprietarii de paduri si publicul larg vor cunoaste cu precizie acoperirea, consistenta si componenta padurilor si vor putea fi autorizate tratamentele de taieri pe masura posibilitatii de regenerare a padurilor.

Istoricul acestei aplicatii incepe din mai 2011 atunci cand am ajuns la evenimentul Yahoo! Open Hack Europe (primul eveniment de acest gen realizat in Romania), iar Harta taierilor de paduri a beneficiat de o echipa de lucru care a realizat un prototip cat si de recunoasterea juriului prin acordarea premiului „Best Hack for the Social Good”. In cadrul competitiei RESTART ROMANIA harta a beneficiat de sprijinul unei echipe de programatori si de designeri pentru a realiza aplicatia din spate. Echipa ce ne-a sustinut este formata din SOFTIS SERV pentru programare cat si The Cell pentru design.

Incepand cu 16 mai 2012 vom lansa apelul catre toti cei dispusi sa se implice in monitorizarea padurilor din tara noastra. Astfel vom incepe sa construim harta taierilor de paduri.

Intra pe aplicatie si raporteaza o taiere de padure.